Du vet att du behöver en cykel för att röra mer på dig, men hur ska du välja modell för vardagscyklingen utomhus? Idag finns det ju så många olika typer av cyklar och dessutom kan du hitta riktigt god kvalitet till rimliga priser. Så hur ska du tänka när du är på jakt efter en ny cykel? Här är några punkter som kan vara bra att tänka på.

Hur ska du använda cykeln?

Om det är en cykel som du ska använda dagligen bör den hålla riktigt hög kvalitet. När du tänker dig att den ska vara en komplement till din motionscykel är det viktigt att du väljer en cykel som ger stödet för ordentlig cykling. Den kan ge dig mer rörelse i vardagen på ett sätt som faktiskt gör skillnad för ditt hjärta.

Men om du tänker dig att du faktiskt inte vill svettas för mycket kan det vara läge med en cykel som gör det lättare att ta sig fram. Kanske vill du satsa på en elcykel för att slippa anstränga dig så mycket då du till exempel cyklar till jobbet på morgonen.

Tänk också över saker som:

  • Antal växlar
  • Stötdämpning
  • Packmöjligheter
  • Tjocklek på däck

Var kommer du att cykla?

Punkterna ovan får stor betydelse med tanke på var du kommer att cykla. Om det blir en hel del skogsvägar är det inte dumt att ha en hybrid mellan vanlig cykel och mountainbike för att enkelt kunna ta sig fram även på ojämn underlag. Du vill inte få punktering var och varannan morgon. Då ger du snabbt upp denna form av vardagsmotion!

Tänk också på saker som lampor och reflexer om du kommer att cykla mycket på kvällstid. Då behöver du förstås också se till att du har kläder med reflexer så att trafik omkring dig kan se dig när du cyklar vid vägkanten. Du vågar cykla snabbare och bränna mer om du syns ordentligt i vägrenen.

Ska du ta med dig något?

Moderna cyklar gör det möjligt att få med sig saker och människor på smarta sätt. Du kan ha korg framtill och baktill såväl som packmöjligheter på sidorna. Om du ska ha barn med dig kan du också se på kompabilitet med barnstol till cykel såväl som till cykelkärra.

När du får med dig saker på cykeln ökar chansen för att den kommer att användas för regelbunden vardagsmotion. Du drar dig inte för att ta den till affären för att köpa mat när du vet att det går alldeles utmärkt att få med två fulla påsar hem i korgarna.

Vad får cykeln kosta?

Det här är givetvis en fråga om vad du har råd att lägga på cykeln. Idag kan du få hög kvalitet till lägre priser men inte hur låga priser som helst. Om du vill ha en billig cykel får du inse att det kanske inte kommer att bli samma sak som en modell från de största cykeltillverkarna.

Vad säger andra om samma modell?

För att hitta rätt cykel till din budget är det verkligen smart att se på recensioner. När priset är lågt kan du ju undra om det betyder att cykeln inte är så bra. Det här tar du snabbt reda på genom att läsa recensioner från de som köpt cykeln. Du kan också fråga på forum för att få ärliga svar av folk som redan nu trampar runt på cykeln som du är intresserad av.

Missa inte att du kan hitta en hel del information online på andra språk om cyklar som säljs i Sverige. På stora sajter som Amazon kan du se vad folk har att säga om många olika produkter. Där kan du också snabbt översätta andra språk till engelska för att förstå vad som sägs.

Hur mycket ska du cykla?

Tänk på att du bör komma upp i minst 30-40 minuters cykling per dag för att det ska anses vara motion som gör något för ditt hjärta. Det betyder kanske att du totalt sett kommer att cykla mycket mer då en väg till jobbet är en halvtimmes cykel.

Se till att cykeln står pall för användningen och att den har en bekväm sadel så att du slipper få träsmak av att lämna bilen hemma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *