Kul att du läser om hur man väljer cykelhjälm – det betyder att du tillhör den gruppen cyklister som inte behöver övertygas om att man faktiskt alltid bör använda hjälm när man cyklar!

Det absolut viktigaste att ta hänsyn till när du skall välja hjälm är två enkla saker:

  • den skall vara snygg och skön – annars kommer du inte använda den
  • den skall ha rätt passform

Som du redan listat ut hänger ettan samman lite med tvåan – att en hjälm är skön har mycket med passformen att göra. En hjälm som passar dåligt minskar graden av skydd du får om du trillar. Därför är det viktigt att vara noggrann när du mäter ditt huvud och ser till att du får en matchande storlek. När du köper cykelhjälmar hos tooorch är alltid huvudstorlek angiven på varje hjälm. Om ditt mått skulle vara precis i brytgränsen mellan två storlekar är det smartast att välja den mindre hjälmen eftersom en för stor hjälm minskar säkerheten.

För att mäta huvudstorleken tar du ett måttband runt huvudets bredaste ställe – någonstans ovanför öronen på sidorna och i pannan där fram blir bra. Om du inte har ett mjukt måttband kan du ta ett snöre och dra runt huvudet – sedan mäter du med linjal på snöret. Måtten brukar anges i centimeter så det är enkelt att få rätt.

Du bör också leta efter rätt typ av hjälm som matchar din cykling. Cykelhjälmar kan kategoriseras efter användningsområde: vardagscykling, pendling, mountainbike, landsvägscykling och BMX. Att kategorisera hjälmarna är bara ett sätt att hjälpa dig som kund att välja – självklart kan en pendlarhjälm användas till vardagscykling och tvärtom.

Man kan också dela in hjälmar efter olika stilar: klassisk, modern, skate, fullface och aero. Den typen av indelning blir ju delvis också en designfråga och du kan utifrån stil se liknande hjälmar beroende på vad du gillar. Att kika på om hjälmen är för herr eller dam är lite förlegat – alla hjälmar passar lika bra på tjejer som killar. Gillar du hjälmen är den rätt för dig!

När du börjar få ett urval utifrån ovanstående kriterier behöver du fundera på vilka speciella funktioner du vill ha. Det kan vara om du vill ha skärm eller inte, integrerad baklampa, visir, MIPS eller grönt spänne. Det kan också handla om hur man ställer in passformen sista biten – de flesta hjälmarna har en inställningsratt och då brukar passformen bli bra om hjälmstorleken är rätt.

Till sist vill du ju hitta en cykelhjälm som du har råd med och som är snygg. Att sortera efter pris är enkelt – sen får du helt enkelt leta tills du hittar hjälmen med stort H! Som du redan förstått rekommenderar jag dig att köpa cykelhjälmen på nätet – då får du ett mycket större urval att välja på, och eftersom tooorch har fri retur på cykelhjälmar har du alltid möjlighet att byta om du inte skulle vara nöjd.

Lycka till med ditt val av hjälm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *